2014. március 12., szerda

Március 15. - kerámia foglalkozás Tökölön - Forradalom agyagba írva


Március 15-én szombaton 10 órától Tökölön a Táncsics utca 29 szám alatt várlak benneteket. 
A nagykapu nyitva lesz, gyertek be bátran!


Aki még a múlt heti szélcsengőket szeretné elkészíteni, jöjjön, arra is lesz lehetőség, az aktuális program az 1848-as forradalom jegyében zajlik, lovakat és huszárokat fogunk építeni fém merevítéssel, (hogy könnyebb dolgotok legyen és szépen egyben maradjanak a darabok).

Tudtátok, hogy az 1848-49-es magyar szabadságharcban az Olaszországban állomásozó 5. és 7. ezred kivételével mindegyik huszárezred részt vett a magyar oldalon? A huszárok végig küzdötték a szabadságharc minden csatáját és hősiesen helyt álltak az osztrák és orosz lovassággal szemben.
A szabadságharc híres, de mégsem túlzottan ismert hadnagya volt Liebstück Mária, aki ekkor 18 éves fital volt. Kalapot venni indult, de azon a napon nem tért haza. Férfi egyenruhát öltött és férfiként harcolt, Liebstück Károly néven. Hősiesen harcolt, többször is megsebesült, egy esbesülése során derült ki, hogy nő, ekkor kémnek hitték, de tisztázódott helyzete, végül főhadnagyi rangot kapott. A Mária főhadnagy című operett is az ő története.

Pár régi kép egy hasonló technikával készült lovacskáról, amit egy 9 éves fiú alkotott


Ez lesz a merevítés





Forrás: sulinet
           Kósa Károly: Nyergelj, fordulj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése